Moto - bromfiets - quad
In het pakket moto-, bromfiets en quad verzekeringen zitten ook de vijf elementen uit de autoverzekering. De Burgerlijke aansprakelijkheid is zoals reeds vermeld is verplicht voor de gebruiker van elke gemotoriseerd voertuig. Daarnaast kan ook nog het eigen risico (materieel of lichamelijk), alsook de rechtszekerheid verzekerd worden. Ook assistentie in het geval van een panne of een ongeval kan u waarborgen. Hieronder nog even kort de mogelijkheden:
- Burgerlijke aansprakelijkheid
- Aansprakelijkheid voor het onopzettelijk toebrengen van schade aan een derde partij (andere weggebruikers of uw passagier).
- Omnium
- Indekken van de eigen materiële schade aan uw moto of quad
- Bestuurdersverzekering
- Indekken van uw eigen lichamelijke schade
- Rechtsbijstand
- Zorgt dat u in geval van een conflict uw rechten kent en ze ook kan verdedigen
- (Reis)bijstand
- Zorgt voor assistentie in geval van pech of ongeval
De volledige informatie voor wat betreft deze dekkingen, is hetzelfde als bij de autoverzekeringen, u vindt ze op onderstaande pagina's
- Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto
- Omnium / Mini Omnium
- Bestuurdersverzekering
- Rechtsbijstand Auto
- Reisbijstand
Voor wat betreft moto, quad of bromfiets kan dit worden uitgebreid met de bagage, kledij of helm verzekering. U verzekert dus uw eigen materiële schade los van de schade aan het voertuig.
{slider Moet ik een aparte moto-verzekering afsluiten of kan mijn moto simpelweg worden bijgevoegd bij mijn auto polissen?}
Sommige verzekeraars hebben heel voordelige tarieven als u zowel uw auto als uw motopolissen bij hen onderbrengt. U kan steeds bij ons terecht voor extra informatie dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie.
{slider Wat als ik wil gaan motorrijden op het circuit, ben ik hiervoor verzekerd? Is dit zowel voor mijn eigen schade als voor mijn aansprakelijkheid het geval?}
De BA Motorrijtuigen is voor elke gemotoriseerd voertuig een verplichting. Maar geldt ze wel als u op een circuit rijdt?
Toegelaten race vs illegale race? Aansprakelijkheid vs eigen schade
Aansprakelijkheid
We maken in deze een onderscheid tussen toegelaten en niet toegelaten races. Toegelaten races zijn aangevraagd bij de autoriteiten en vinden plaats op een gesloten circuit. In de wettelijke voorwaarden van staat vermeld dat dit soort happenings buiten de polis vallen. De organisatie moet een aparte "Burgerlijke Aansprakelijkheid Organisatie"-verzekering afsluiten. Let wel, deze polis beschermt in de meeste gevallen enkel mensen die deelnemen aan de wedstrijd. (fans, veiligheidsmensen,...)
De BA Organisatie, die de BA Auto "vervangt", mag bij snelheidsritten of –wedstrijden de schade aan deelnemende bestuurders en inzittenden uitsluiten. Bij een behendigheidsrit, bijvoorbeeld een slipcursus, moet ook een dergelijke BA Organisatie afgesloten worden.
Wanneer het gaat om een niet toegelaten race gaat (bv. illegale straat race, of een om ter snelst vertrekken aan het rode licht) geldt de dekking van de BA Motorrijtuigen wel en zullen de slachtoffers dus vergoed worden.
Let op!
De schade kan verhaald worden bij de bestuurders. Dit geldt voor alle soorten niet toegelaten races.
Eigen schade?
Maar wat dan met uw eigen schade? Kunnen de polissen levensverzekering, hospitalisatieverzekering, individuele ongevallenverzekering worden aangesproken? Deze verzekeringen zijn niet bij wet verplicht, en er is dan ook geen "minimum" dekking bepaald. Verzekeraars zijn hierin dus veel vrijer en mogen uitsluitingen toevoegen aan het verzekeringscontract dat ze met u aangaan. Extreme sporten en wedstrijden zijn vaak uitgesloten. Zoek dus goed uit bij welke verzekeraars dit het geval is zo kom je niet voor verrassingen te staan.
{slider Ik heb mijn bromfiets opgevoerd, wat zijn de gevolgen?}
Uw bromfiets, uw vrijheid! Houdt u dan wel aan de regels. Bromfietsen van klasse A mogen niet sneller dan 25 kilometer per uur, voor bromfietsen van klasse B geldt een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Wie zijn bromfiets opdrijft om hogere snelheden te halen, is strafbaar en riskeert een boete van 1.250 euro en een rijverbod.
Wie met een opgevoerde tweewieler rijdt, begaat verschillende overtredingen:
- De bromfiets voldoet niet meer aan de eisen van het technisch reglement
- De bromfiets is niet meer geldig verzekerd
- De bestuurder begaat een overtreding op gebied van de inschrijving
- De bestuurder moet in het bezit zijn van een rijbewijs dat geldig is voor het rijden met een motorfiets
Bent u met een opgedreven motorfiets betrokken in een ongeval, dan riskeert u ook op te draaien voor de kosten die eruit voort vloeien. De verzekering kan de kosten die aan de tegenpartij moeten uitbetaald worden, verhalen op de bestuurder van de opgedreven bromfiets. Dat betekent dat de bestuurder (of diens ouders) de kosten moet terugbetalen aan de verzekering. Zeker als er gewonden zijn kunnen die kosten hoog oplopen.
{/sliders}
Wat doen wij voor u?
Wij maken samen met u een grondige analyse van uw moto, bromfiets of quad, en het gebruik ervan om zo tot de beste match te komen met een bepaalde polis. Zodat alle risico's die u wenst in te dekken ook van de baan zijn. Uiteraard is net zoals bij de meeste andere polissen ook een rechtsbijstandsverzekering het bekijken waard. Welke formule u daarin kiest zal ook deel uitmaken van de analyse die we samen maken.
- Bent u eerder een recreatieve motard of quad rijder?
- Gebruikt u uw moto / bromfiets voor uw woon werkverkeer?
- Hoe lang rijdt u al?
- En was dit altijd schadevrij?
- Wenst u enkel uw moto/quad of ook uzelf te verzekeren?