Veranderingen voor wie geld leent bij de bank

Wie een hypothecaire lening aangaat en daarbij ook een brand- of schuldsaldoverzekering afsluit bij dezelfde bank om een korting te krijgen op de rente, zal vanaf 1 juni na een derde van de looptijd van het krediet kunnen overstappen naar een andere verzekeraar zonder dat de rente wordt verhoogd.

Dat geldt inderdaad voor nieuwe woonkredieten. Velen denken dat het een verplichting is om een brand- of schuldsaloverzekering af te sluiten bij de kredietverlener. Dat is helemaal geen waar, de kredietverlener kan daarentegen wel een korting geven op de intrestvoet van het woonkrediet.

Deze bundelverkoop lijkt op het eerste zicht financieel interessanter omdat een onmiddellijke impact heeft op de terugbetalingslast van het woonkrediet, maar de totale leningslast is meer: er is nog de brand- de schuldsalodverzekering.

Een voorbeeldje maakt het je duidelijk.

In Testaankoop lezen we het voorbeeld van een koppel 35-jarigen die een lening van 200 000 euro met een afbetaaltermijn van 20 jaar aangaat. Ze krijgen een extra korting van 0,10 % op de intrest van de lening. Testaankoop heeft voor het koppel uitgerekend dat het dankzij de extra korting van 0,10 % in totaal 2 453 euro minder intresten moet betalen. Helaas wordt dat voordeel helemaal tenietgedaan door de dure kost van de schuldsaldoverzekering. Testaankoop vond een schuldsaldoverzekering die slechts 5 200 euro kost in tegenstelling tot de 9 907 euro bij de verplichte schuldsaldoverzekering. Ze betalen dus 4 707 euro méér voor de schuldsaldoverzekering. Ondanks de extra korting op de intrestvoet betaalt het koppel uiteindelijk 2 254 euro meer (4707-2453).  

Dan spreken wij nog niet over de brandverzekering, waar de dekkingen uitgebreid zijn (en evolueren) en waar er veel verschillen zijn tussen de aanbieders op de markt.

Wetswijziging interne herfinanciering woonkrediet

Dankzij een recente wetswijziging is herfinanciering bij je eigen bank goedkoper. Je hoeft geen nieuw hypothecair krediet af te sluiten, alleen de voorwaarden van je bestaande lening worden aangepast. Hierdoor betaal je geen wederbeleggingsvergoeding. De enige kosten zijn dossierkosten tot maximaal 175 euro, en ook hierover kun je onderhandelen.

De nieuwe wet gaat dus over interne herfinanciering (herfinanciering bij jouw eigen bank) en niet over externe herfinanciering. Als je zou overstappen naar een andere bank (ook externe herfinanciering genoemd) zal de bank je normaal wél een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen ten belope van 3 maanden intrest (naast de aktekosten van de lening die je ook niet hebt bij een interne herfinanciering).

Bron: Testaankoop

 

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .

Copyright Claus Putzeys - Webconcept by Nextmove