1 op de 2 bestuurders onder invloed doet beroep op een BOB

Tot eind januari wordt extra gecontroleerd op rijden onder invloed. Het blijft nodig om te sensibiliseren én te controleren voor rijden onder invloed van alcohol. Als je dan toch een glaasje op hebt, is het beter om beroep te doen op een BOB. 


Tot eind januari wordt extra gecontroleerd op rijden onder invloed. Het blijft nodig om te sensibiliseren én te controleren voor rijden onder invloed van alcohol. Als je dan toch een glaasje op hebt, is het beter om beroep te doen op een BOB. 

In het eerste halfjaar van 2022 liepen ook al 22 779 bestuurders tegen de lamp bij een controle door de lokale of federale politie. Dat zijn er 126 per dag. Hun rijbewijs werd op zijn minst ingetrokken voor een aantal uren, maar vaak krijgen ze flinke straffen die afhankelijk van de alcoholintoxicatie kunnen gaan van een boete van 179 tot 16 000 euro, het verplicht installeren van een alcoholslot tot een rijverbod van 5 jaar. Een recente enquête van Vias toont aan dat 1 Belg op 3 (36%) in de laatste 3 jaar een alcoholcontrole heeft moeten ondergaan.

Aantal alcohol gerelateerde ongevallen op hoogste peil sinds 2016

In de eerste 9 maanden van dit jaar gebeurden er in ons land 3138 letselongevallen (ten opzichte van 2489 in dezelfde periode vorig jaar) waarbij de bestuurder te veel gedronken had. Dat is het hoogste aantal alcohol gerelateerde ongevallen sinds 2016.

Volgens VIAS blijkt ook dat de helft van de Belgische bestuurders (48%) een vriend of vriendin die te veel gedronken heeft naar huis brengt wanneer die toch aanstalten maakt om dronken achter het stuur te kruipen.

Het is belangrijk dat BOB goed verzekerd is, zodat hij omwille van zijn goede zaak niet de pineut wordt bij een schadegeval in fout. Als de wagen van de eigenaar in omnium verzekerd is, zal de schade aan de wagen vergoed worden.   

Indien het voertuig niet in omnium verzekerd is, kan BOB verantwoordelijk gesteld worden voor de schade aan het voertuig. Ook zijn of haar lichamelijke schade is niet verzekerd.

Gelukkig hebben sommige verzekeringsmaatschappijen een oplossing voor deze ‘leemte’. Zo zal de schade veroorzaakt aan het voertuig tot een bepaald bedrag vergoed worden met een speciale clausule in de autoverzekering van de eigenaar of de familiale verzekering van BOB. Wat de lichamelijke schade betreft zijn er ook oplossingen op de markt.  Aarzel niet om ons hierover meer uitleg te vragen.

Bron: VIAS

Copyright Claus Putzeys - Webconcept by Nextmove